Fashion History dinner course

Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls FieldCollectionItemEntity->fetchHostDetails() függvényben (/home/luanbylu/public_html.luanbylucia.com/sites/all/modules/contrib/field_collection/field_collection.module 378 sor).

Divattörténeti előadás

 

A kurzus egy könnyű vacsora közben a divat történetének utóbbi 200 évébe, a modern divatipar kezdeteibe és későbbi működésébe avatja be az érdeklődőket. 
Az előadások olyan témákat érintenek, mint az haute couture, a prêt-à-porter, a konfekció, a szecesszió, art deco, és a minimalizmus, továbbá a nőideál változásai vagy a youthquake. Az oktatók bemutatják a hallgatóknak a korszakok legkiemelkedőbb tervező egyéniségeit és divatházait, úgymint Worth, Poiret, Chanel, Dior vagy Yves Saint Laurent.
A részvevők megismerhetik továbbá a nemzetközi divat mellett a magyar viselet történetét, a díszmagyart, a budapesti divatipar 19. századi kiépülését, a pesti divatéletet és bemutatókat, a 20. századi Párizsba járó szalon tulajdonosokat, végül pedig a szocialista időszakbeli magyar divattervezőket, intézményeket, és a közismert manökeneket.

Accordion: 
KIKNEK AJÁNLJUK?

- egyetemi hallgatóknak, akik művészettörténetet, szociológiát, társadalomtudományt, vagy bármilyen egyéb kapcsolódásban divatot tanulnak, vagy ez iránt érdeklődnek.
üzletasszonyoknak, üzletembereknek, akik kedvelik és használják is munkájuk során a különböző dress code-okat és kulturális hagyományokat
középiskolásoknak, akik divat iránt érdeklődnek és tervezik az ilyen irányú továbbtanulást
idősebb korosztály számára, akik még emlékeznek a történetek némelyikére, akik számára ezek megélt események és divatok
divat iránt érdeklődő fiataloknak, akik szívesen hallgatnak divattörténeti előadásokat a különböző nagynevű tervezőkről, és a divatipar működéséről

TEMATIKA

1. alkalom: A franciák diktálják a divatot - XIV. Lajos, Marie Antoinette, lyoni selyem, francia forradalom, majd a modern divatipar kialakulása, Worth és az Haute Couture, a párizsi divat fénykora az 1. világháborúig, gyakori divat változások. A modern nő ideáljának megszületése.

2. alkalom: A magyar viselet a 16. századtól, majd a díszmagyar a 19. században. Divatcégek Budapesten, a pesti divat fénykora. Szokások, életmód, az úrinő (és úriember) öltözködési előírásai. Koronázások 1867 és 1914. Divatikonok, színésznők.

3. alkalom: Párizs a két világháború között. Divattervezők: Chanel, Vionnet, Lanvin, Lelong, Patou, Schiaparelli, stb. Art deco és a divat, kiegészítők. A modern nő.

4. alkalom: Budapesti divatélet a két világháború között. Divatesemények (revük, Király-díj, bálok, Operabál), divatikonok, divatlapok. Cégek, szalonok. Társasági élet, szokások. A magyaros divat és Tüdős Klára. A II. világháború hatása a budapesti divatéletre.

5. alkalom: 1945 utáni nemzetközi divat. Dior, New Look. Új divatközpontok: London, New York, Milánó. Hatvanas évek és a fiatalok divatja. Új alapanyag: a műszál. A miniszoknya. Tervezők: Quant, Cardin, Courréges. Yves Saint Laurent, a prêt-à-porter. Korunk divatja felé.

6. alkalom: Divat a szocializmusban, tervezők a MIF-en, iparművészek. Gyárak, konfekció. Kis szériás kollekciók, tervező vállalatok. Divatintézet. Rotschild Klára és a párizsi divat. Külföldi bérmunka, változások a rendszerváltás után.

OKTATÓK

dr. Szatmári Judit Anna és Simonovics Ildikó, divattörténet kutatók

IDŐTARTAM

12 óra

Létszám

A kurzus minimum 8 fő jelentkezése esetén indul. 

DÍJ

1 alkalom: 11.900 Ft
Teljes sorozat: 54. 900 Ft 
Az ár tartalmazza az ÁFA-t, és minden alkalommal egy könnyű vacsorát üdítővel.

IDŐPONTOK

Ha jelentkezni szeretnél a Fashion History kurzusra, kattints ide!

Bezárás